IASA Göteborg

Träffar – IASA Göteborg

Träffarna i Göteborg annonseras numera via Meetup i gruppen ‘IASA Sveriges IT-arkitekter’.

IASA Sveriges IT-arkitekter at Meetup

Vi använder oss av ‘Lean Coffee’-konceptet och brukar träffas ungefär en gång per månad. Gå in på Meetup och registrera dig där i vår grupp så får du löpande information.

Tidigare träffar – IASA Göteborg

Här nedan finns de tidigare träffar vi haft i Göteborg, för att visa på vad det är vi brukar prata om.

Arbetsgrupp för bokprojekt ‘Att kommunicera arkitektur’

Tid: Fredag 4 december 13:00 – 15:00

Plats: Extenda

Vi träffas för fortsättning av arbetet med det nya bokprojektet ‘Att kommunicera arkitektur’.

Välkomna!
Anmäl dig till: Mats AndreasenArbetsgrupp för bokprojekt ‘Att kommunicera arkitektur’

Tid: Fredag 6 november 13:00 – 15:00

Plats: Extenda

Vi träffas för ett inledande möte kring arbetet med det nya bokprojektet ‘Att kommunicera arkitektur’ som Per-Erik Padron dragit igång. Tanken är sedan att vi planerar in återkommande arbetsträffar för de som arbetar med boken, vi återkommer med tid och plats för detta efter det inledande mötet.

 

Välkomna!
Anmäl dig till: Mats AndreasenIASA Göteborg Lean Coffee

Tid: Måndag 22 juni 18:00 – 19:30

Plats: Stadsbibliotekets cafe

Vi testar ett nytt format på våra träffar enligt det s.k. ‘Lean Coffee’-formatet. Inte någon bestämd agenda alltså, däremot kan vi ha förslag i förväg. Skicka till mig så lägger jag upp dem här.

Förslag för nästa möte:
– Retrospektiv från ITARC 2015. En rad intressanta ämnen presenterade av internationella föreläsare gav en bild av var IT-arkitketur är idag och vart det är på väg och några trender blev även tydliga. Mats Andreasen kan presentera detta helt kort, och så kan vi fortsätta diskussionen från detta.

Andra förslag:
– Mjukvaruarkitektur. Utgående från IASAs bok om IT-arkitektur, pratar vi om ‘Mjukvaruarkitektur’
– Human Dynamics. Utgående från IASAs bok om IT-arkitektur, pratar vi om ‘Human Dynamics’Verksamhetsarkitektur – En introduktion

Tid: Fredag 20 mars 08:00 – 09:30

Plats: Extenda, Gamlestadsvägen 2-4 Byggnad 22

Verksamhetsarkitektur – En introduktion

Vi fortsätter temat kring IASAs ‘Boken om IT-arkitektur’ och har nu kommit till verksamhetsarkitektur. Eva Kammerfors som ansvarade för detta ämne i boken, kommer och pratar om vad verksamhetsarkitektur är.

Att etablera, driva och utveckla företag och organisationer är en kreativ process. Alltifrån att dedfiniera den vision och de ideer som driver verksamheten till att kontinuerligt utveckla och förfina så att den uppfyller de önskade målen är ett arbete som måste pågå ständigt. Detta är verksamhesarkitekturens ansvar.
Utöver detta kommer Eva också att tala om ‘Att använda modeller’, ‘Beskrivningar av verksamheten’, ‘Standarder och mönster’, ‘Verksamhetsarkitektur i praktiken’.

 

Eva Kammerfors har mycket lång erfarenhet av affärs- och modelldriven verksamhets- och IT-utveckling i många olika företag och myndigheter. Eva brinner för att få arkitektur till motorn för förändring och driver nu sitt eget bolag Teama AB.

Välkomna!

Anmäl dig till: Mats AndreasenEnterprisearkitektur

Utgående från IASAs bok om IT-arkitektur, presenterar vi ämnet ‘Enterprisearkitektur’
Tid: Torsdag 4 december, 8:00 – 9:30
Plats: Ascom
Anmälan: via EventbriteBuild or buy – Hur validerar du att standardsystemet håller vad det lovar

Caper Jones som ägnat hela sitt yrkesliv åt att analysera mjukvara och system, har kommit fram till att om du inte behöver anpassa mer än 10% av den totala standardfunktionaliteten så ska du köpa ett standardsystem. Stämmer det? Vilka kriterier bör man använda för att utvärdera ett standardsystem?
En viktig del är att titta på standardsystemets möjligheter till anpassning/utökning och underhållbarhet vid uppgradering. Vilka designprinciper är viktiga? Peter Norrhall, chefsarkitekt på Extenda, inleder med att berätta den designfilosofi som de använder för att uppnå detta och delar med sig av misstag de gjort. Därefter bidrar du med dina idéer och erfarenheter om vad som är bra och mindre bra design och vad man som lösnings/mjukvaruarkitekt bör titta på för att kunna ge en rekommendation ur ett designperspektiv i frågan “Build or Buy”


Frukostmöte:


Arkitektens verktyg – Enterprise Architect

Tid: Torsdag 14 november 08:00 – 09:30

Plats: Steinbrenner & Nyberg, Södra Vägen 47

Arkitektens verktyg – Enterprise Architecht

Per-Arne Lövgren som bland annat håller kurser i ‘Enterprise Architect’ från Sparx System på Astrakan kommer och pratar kring detta.

En helikoptertur över hur man kan använda Enterprise Architect i olika arkitektroller.
Det börjar med verksamhetsarkitektens olika modeller och notationer för att t.ex. mappa system mot processer. Affärsregler och krav kan beskrivas och kopplas mot t.ex. användningsfall, design eller arkitektur. Sen fortsätter vi med olika typer av informationsmodeller och hur man med hjälp av scenarios kan beskriva olika dynamiska flöden. Exempel på hur man kan beskriva en arkitektur med olika vyer. Även hur man kan beskriva systemlandskap och informationsflöden.

 

Välkomna!

Anmäl intresse till: Mats AndreasenNy personuppgiftslag i EU, vad innebär den för dig?

Tid: Onsdag 2 oktober 08:00 – 09:30

Plats: Steinbrenner & Nyberg, Södra Vägen 47

Ny personuppgiftslag i EU, vad innebär den för dig

It-advokaten Agnes Andersson Hammarstrand ger oss en överblick av läget när EUs förordning om skärpt persondataskydd snart kan bli verklighet. Ökat fokus på integritetsfrågorna är att vänta då strängare skadestånd föreslås. Dessutom krävs att it-system designas så att integritetsskydd byggs in redan från början.

Stort tack till Agnes och Emelie som kom och höll en mycket givande presentation kring detta!Arkitektprogrammet på Volvo IT

Lokal: Elyseum, Västgötagatan 2 (Bakom Gamla Ullevi)

Tid: Onsdagen 24 oktober, klockan 18-20

En presentation av Volvo IT:s satsning på kompetensutveckling av arkitekter.
Företaget har sedan flera år arbetat aktivt för att utveckla kompetensen hos sin kår. De senaste åren har Volvo även etablerat ett samarbete med IASA för utbildning och certifiering på IT Architecture Core nivån.
Lisbeth Koost, IT-arkitekt och sammanhållande för Volvo-IT’s kompetensutveckling av arkitekter, kommer och presenterar vad de gör och erfarenheter från detta.

Kaffe och smörgås serveras.

Välkomna!

Anmäl intresse till: Mats AndreasenIT-relaterade arkitektroller i Sverige 2012

Lokal: Extenda, Gamlestadsvägen 2-4 Byggnad 22

Tid: Torsdagen 31 maj, klockan 18-20

Denna kväll presenterar vi IASA Sveriges nya version av rekommenderade arkitektroller, ‘IT-relaterade arkitektroller i Sverige 2012’. Arbetet finns att hämta här: Arkitektroller-2012.pdf

IASA Sverige har uppdaterat sina rekommendationer från 2007, kring IT-arkitektroller i Sverige. Den nya rekommendationen kallas ‘IT-relaterade arkitektroller i Sverige 2012’ och presenteras denna kväll av representanter från den arbetsgrupp som under hösten och vintern arbetat med att ta fram detta dokument. Det blir därefter tillfälle till diskussion och fördjupning där vi dessutom skall försöka ge utrymme för de synpunkter som framförts på arbetet, se gruppen ‘Sveriges IT-arkitekter’ på LinkedIn.

Vi vill även försöka visa på syfte och hur IASAs arkitektroller kan komma till nytta i olika sammanhang och skall försöka belysa detta, vi inleder därför kvällen med en flash-presentation kring erfarenheter av de befintliga rollerna, från ‘verkligheten’.

Kaffe och smörgås serveras.

Välkomna!

Anmäl intresse till: Mats AndreasenMöte 18 oktober med IASA Göteborgsregionen

Lokal: Fujitsu, Kruthusgatan 17, 6 våningen. (Postterminalen bakom Centralstation)

Tid: Tisdagen 18 oktober, klockan 18-20

Mera om ‘IASA Core Training’

I våras började vi titta på IASAs utbildningar och certifieringsprogram och framför allt tittade vi då på den lite mera kvalificerade certifieringen CITA-P.

Nu tänkte vi fortsätta med ‘grundkursen’, IASA Core som leder fram till den lägre certifieringen, ‘Foundation’ och framför allt titta närmare på de färdigheter, så kallade ‘pillars of knowledge’, som IASA identifierat som viktiga för mjukvaruarkitektur.

Vi har bara ett par timmar på oss, och försöker bara ge en kort introduktion till vad det handlar om och använder sedan resten av tiden till diskussion som brukar vara det mest givande på våra träffar.

Läs mer om IASA Core training här: IASA Core

Dessutom

Information kring IASAs övriga aktiviteter, i Sverige och internationellt.

Kaffe och smörgås serveras.

Hur du hittar till Fujitsu: http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=kruthusgatan+17+g%F6teborg

Kör förbi siffran 17 på husväggen och sväng ner i garaget. Ganska långt in i garaget finns Fujitsus gästparkering. Det finns platser både till vänster och höger, runt hissschaktet.

Om det inte finns plats på gästparkeringarna måste man ha en parkeringslapp.

I närheten av parkeringsplatserna finns en hiss, ta den till våning 6. Leta och följ skyltar.

Hämta en parkeringslapp och sätt raskt på bilen eftersom p-vakterna ofta är på hugget.

Välkomna!Nästa vecka tänkte vi ha en träff med Gar Mac Criosta från IASA Europe, som just nu är i Göteborg för att hålla Foundation-kurs tillsammans med Jonas Toftefors. Det är ju kort varsel men om ni har möjlighet att komma, tycker jag ni skall göra det. Vi får möjlighet att prata med både Gar och Jonas kring det arbete som pågår inom IASA för närvarande.

Jonas driver också arbetet med IASA Sveriges arkitektroller 2.0, så vi får även möjlighet att veta lite mer om detta arbete.

Tid: 28 september, klockan 18-20
Lokal är ännu inte klar, jag återkommer med det.

Meddela om du kan komma till mig, så jag kan fixa kaffe och en macka.

Väl mött!

/Mats AndreasenMöte 14 juni med IASA Göteborgsregionen

Lokal: Fujitsu, Kruthusgatan 17, 6 våningen. (Postterminalen bakom Centralstation)

Tid: Tisdagen 14 juni, klockan 18-20

‘Introduktion till IASA Foundation och CITA-P’

Vi går igenom IASAs certifieringar Foundation och CITA-P.

Denna kväll försöker vi ge en överblick över de fem grundläggande färdigheter som IASA identifierat inom arkitekturarbete och som lärs ut i ‘Foundation’, samt hur kursen och certifieringen är upplagd.

CITA-P innebär en betydligt högre nivå på certifering och vi försöker gå igenom vad som krävs och hur man kan komma igång med denna. Ett sätt att komma igång är att intresserade träffas för förberedande självstudier, något som nu kört igång i Stockholm. Om det finns intresse så försöker vi få igång detta även här i Göteborg under hösten.

Läs mer om IASAs certifiering här: IASA Certifiering
Läs mer om CITA-P här: CITA-P

Dessutom

Information kring IASAs övriga aktiviteter, i Sverige och internationellt.

Kaffe och smörgås serveras.

Hur du hittar till Fujitsu: http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=kruthusgatan+17+g%F6teborg

Kör förbi siffran 17 på husväggen och sväng ner i garaget. Ganska långt in i garaget finns Fujitsus gästparkering. Det finns platser både till vänster och höger, runt hissschaktet.

Om det inte finns plats på gästparkeringarna måste man ha en parkeringslapp.

I närheten av parkeringsplatserna finns en hiss, ta den till våning 6. Leta och följ skyltar.

Hämta en parkeringslapp och sätt raskt på bilen eftersom p-vakterna ofta är på hugget.

Väl mött!

Anmäl intresse till:Möte 29 mars med IASA Göteborgs-regionen

Lokal: Centiro Solutions AB, Vevgatan 6, Borås

Tid: Tisdagen 29 mars, klockan 18-20

‘Hur Förhåller sig Arkitekturarbete till Kravarbete?’

Tidigare i vintras diskuterades hur arkitekturarbete förhåller sig till kravarbete på LinkedIn. Frågan ställdes som en del i arbetet kring arkitektroller 2.0 och flera intressanta synpunkter dök upp.
Exempel föreslogs att “kravarbete handlar om att förankra olika intressenters behov till en gemensam bild” och en fråga som dök upp var “var går gränsen mellan krav och lösning”.

Flera intressanta tankar alltså, och tråden blev till viss del hängande öppen. Tanken med denna kväll är därför att fortstätta belysa dessa frågor, så ‘bring your own’, ta gärna med dig egna erfarenheter, tankar eller problem du stött på.
Formen för kvällen blir alltså en öppen diskussion och vi kommer inte att ha någon föredragshållare. Jag skall dock försöka sammanställa lite frågeställningar att utgå ifrån, har du tankar kring detta maila mig gärna. Annars tar vi en kort stund inledningsvis för att samla ihop våra frågor och tankar, innan vi väljer en eller flera frågeställningar. En slags open-space diskussion alltså.

Samåkning?
Notera att vi alltså denna kväll är i Borås. För oss som kommer från Göteborg kanske det kan vara läge att försöka åka tillsammans, maila isåfall mig. Jag kan till exempel ta vägen om Centralen runt 17:15, typ.

Dessutom

Information kring IASAs övriga aktiviteter, i Sverige och internationellt.

Kaffe och smörgås serveras.

Väl mött!

Anmäl intresse till:


Möte 18 november med IASA Göteborg

Lokal: Fujitsu, Kruthusgatan 17, 6 våningen. (Postterminalen bakom Centralstation)

Tid: Torsdagen 18 november, klockan 18-20

‘Architectural descriptions as boundary objects’

Lean och Agile systemutveckling ställer annorlunda krav på arkitekturdokumentation än traditionell iterativ eller sekventiell systemutveckling−men vilka krav förändras och vilka är viktiga att inte förbise?

Denna kväll kommer Lars Pareto från IT-universitet (Chalmers | GU) och talar om forskningsresultat kring arkitekturdokumentation som ‘boundary objects’. Lars forskar sedan 2006 kring ”modeling & architecture usability”, och har nyligen, tillsammans med Peter Eriksson (Ericsson) och Staffan Ehnebom (Ericsson), publicerat en fallstudie med fokus på arkitekturdokumentation och agilitet inom Ericssons basstationsutveckling. Föredraget följs av diskussion.

Lars Pareto (Universitetslektor Software Engineering, Tekn. Dr. datavetenskap, Civ. Ing. Datateknik) har publicerat ett flertal studier kring modelldriven utveckling på Ericsson (se http://www.chalmers.se/cse/SV/personal/pareto-lars ) och ger ett flertal kurser i modelldriven utveckling (OOAD, MDD, MDA, och DSL:s) på GU och Chalmers.

Peter Eriksson (Senior Specialist in Software Architecture and Real-Time Distributed Systems) har över 25 års erfarenhet av programvaruutveckling i rollerna programmerare, designer, arkitekt, och process-ingenjör inom områdena realtidssystem och radiobasstationer. Peter bidrog till introduktionen av UML för programvarudesign och kodgenerering vid Ericsson.

Staffan Ehnebom (Senior Specialist in Software Modeling Technologies) har mer än 30 års erfarenhet av programvaruutveckling i rollerna programmerare, designer, arkitekt, och process ingenjör inom områdena informationsystem och realtidsystem. Staffan var en av hjärnorna bakom Ericssons första iterativa & inkrementella systemutvecklingsprocess (TMOS SDPM) och var Ericsson’s representant i OMG’s UML 1.x Standardization kommittee 1996-1997.

Lars, Peter och Staffan är alla engagerade i forskningscentret SAQC (Ericsson’s centre for Software Architecture and Quality)−ett lokalt samarbetet mellan Ericsson Lindholmen, Chalmers, och Göteborgs universistet för tvärvetenskapliga industri-akademiska forskningsprojekt inom Software Engineering. SAQC bildades 2005 och är sedan 2006 en del av Ericsson Software Research.

Dessutom

Information kring IASAs certifieringsprogram, CITA-P och IFC, samt utbildningarna Foundation 101/102, som nu alla tillhandahålls även i Sverige.

Kaffe och smörgås serveras.

Hur du hittar till Fujitsu – Mandator: http://www.hitta.se/LargeMap.aspx?var=kruthusgatan+17+g%F6teborg

Kör förbi siffran 17 på husväggen och sväng ner i garaget.  Ganska långt in i garaget finns Fujitsus gästparkering.  Det finns platser både till vänster och höger, runt hissschaktet.

Om det inte finns plats på gästparkeringarna måste man ha en parkeringslapp.

I närheten av parkeringsplatserna finns en hiss, ta den till våning 6.  Leta och följ skyltar.

Hämta en parkeringslapp och sätt raskt på bilen.

Väl mött!

Anmäl intresse till:IASA ställer ut på Lindholmen Software Day

Lindholmen Software Day går av stapeln den 22 oktober här i Göteborg. IASA har fått möjlighet att medverka som utställare, så om du skall gå på konferensen, passa på att komma förbi vår monter för att få mer information om till exempel IASAs certifieringsprogram eller om verksamheten i Göteborg.

Lindholmen Software day har i år temat ‘Software as a competitive edge in product development’.Arbetsgruppen IASA Göteborg

Nästa arbetsmöte: Torsdagen 28 oktober 18-20 på Junggrens cafe, Kungsportsavenyn 37

Arbetsgruppen för IASA Göteborg träffas c:a 3 gånger / termin och driver frågor kring medlemsmöten och övrig verksamhet inom IASA, från Göteborgs horisont.

Anmäl intresse till:

Arbetsmöte 22 september

Arbetsgruppen för IASA Göteborg träffades på Fujitsu.

Onsdagen 22/9 18:00 – 20:00, Fujitsu, Kruthusgatan 17. (Postterminalen bakom Centralstation)
Diskussion främst kring Foundation 101/102-kursen som nyligen hölls i Stockholm. Samt kring fortsatt verksamhet i Göteborg under hösten.Arbetsmöte 15 juni

Arbetsgruppen för IASA Göteborg träffades på Fujitsu.

Tisdagen 15/6 18:00 – 20:00, Fujitsu, Kruthusgatan 17. (Postterminalen bakom Centralstation)IASA-möte 28 april

Detta möte ställdes in pga för få deltagare

Är certifierad IT-arkitekt något för dig?

Denna kväll tänkte vi presentera IASAs internationella arkitektcertifiering, ‘Certified IT-Architect – Professional’ (CITA-P) som nu tillhandahålls i Sverige.

– Vad innebär denna certifiering?

– Är CITA-P något för mig?

– Hur går det till rent praktiskt?

Jonas Toftefors, som tidigare i våras blev en av de allra första att certifieras, kommer och berättar om sina erfarenheter. Preliminärt kommer också Niklas Hedin som sitter i IASA Sveriges certifieringskommitté och ger erfarenheter från den sidan också.

Här finns den officiella informationen kring CITA-P: http://www.iasa.se/?page_id=269

Här skriver Daniel Akenine (IASA-Sveriges ordförande) om processen kring CITA-P i ett bra inlägg på sin blog: http://blog.akenine.net/

Jonas Toftefors är Vice President, Architecture & Technology på Centiro Solutions AB

Niklas Hedin är CEO och Chief Architect på Centiro Solutions AB och även Microsoft Certified Architect

När: Inställt, se ovan

Var: Inställt, se ovan

Anmälan till: mats.andreasen@ascom.se

Väl mött!IASA-möte 24 februari

Modeller och utveckling, Peer Törngren

Vad är egentligen en modell, och hur relaterar modellen till sin metamodell?

Vad är det för skillnad på modell-driven och modell-baserad utveckling?

Är modellering en abstrakt dröm, eller en realitet i dagens industri?

Håller formella standards måttet (som t.ex. OMGs MDA)?

I det här föredraget går Peer igenom fundamentala modelleringskoncept, med tyngdpunkt på hur modeller och metamodeller hänger ihop, och diskuterar även en del praktiska aspekter av att införa modell-driven utveckling. Om tid gives demonstrerar vi också ett eller ett par open source verktyg (ramverk) för modelldriven utveckling.

Peer Törngren is a software architect/developer with more than 30 years experience in the computer industry, and a special interest in model-driven techniques and software engineering practice, including over 15 years experience in object-orientation and model engineering.  Peer is a practitioner with an empirical understanding of technical, organisational and cultural challenges and patterns for large scale software production, in particular in geographically distributed teams.